Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazylife la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
Forum Romania Inedit / Calatorii - Travel & Geographic / Statiunea Soveja Moderat de Nero, roin
Autor
Mesaj Pagini: 1
naid
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Statiunea Soveja






Din punct de vedere fizico-geografic comuna Soveja este aşezata in zona Subcarpatilor de curbură, fiind punctul cel mai de apus al judeţului Vrancea.
Din punct de vadere economico-geografic, comuna are o pozitie favorabilă fiind aşezată pe cursul superior al Şuşitei, străbătută de o şosea modernă ce-i asigură legătura cu oraşele limitrofe.
Subcarpaţii Curburii şi in mod deosebit legendarul si pitorescul tinut al Vrancei a constituit încă din secolul trecut un punct de atracţie nu numai pentru turişti ci şi pentru oamenii de ştiinţa, geologi, geografi, istorici, etnografi etc. Deşi studiile care s-au făcut au pus accent, mai ales pe cercetarea Vrancei propriuzise, "Nod vital al neamului nostru", cum a numit-o Simion Mehedinţi, totuşi ele şi-au adus o contribuţie însemnată şi la cunoaşterea depresiunii Soveja.
O sugestivă descriere a Sovejei o face marele geolog Simion Mehedinţi, fiu al acestei localităţi, in lucrarea instituţională, "Politica de vorbe şi omul politic".
Din punct de vedere documentar, date despre Soveja nu apar decât in secolul al XVII-lea, cel mai vechi document care atestă existenţa unei aşezări cu acest nume fiind din anul 1616.



Statiunea Soveja este situata in judetul Vrancea, la poalele Muntilor Vrancei, foarte de aproape de localitatile Tulnici si Lepsa unde se practica intens agroturismul.

Climatul tonifiant si izvoarele de ape minerale sunt recomandate pentru tratarea unor afectiuni ginecologice si ale aparatului locomotor precum si in ameliorarea starilor de surmenaj fizic si intelectual. In acest sens se pot efectua bai cu ape minerale, masaj si gimnastica medicala sau electroterapie.



Pentru a beneficia din plin calitatea climatului puteti alege drumetiile in zona (cabana Zboina Neagra, Cascada Putnei, Cheile Coziei etc) sau puteti vizita:




   

In Soveja: Manastirea Soveja, Casa Memoriala Simion Mehedinti, Monumentul Eroilor etc.


   

Cascada Lepsa, Rezervatia Naturala Cheile Lepsei.


   

Manastirea Brazi- in orasul Panciu, ctitorita in sec. XVII;


   

Manastirea Lepsa- in loc. Tulnici, atestata documentar din sec. XV;


   

Manastirea Trotusanu- in com. Movilita, atestata de la inceputul anilor 1800;


   

Manastirea Valea Neagra- in com. Nistoresti, ctitorita in anul 1755;


   

Orasul Focsani: Muzeul Judetean, Muzeul Unirii, Primaria Veche, etc;


   

Marasesti: Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial;


   

Marasti: Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial;


   

Podgoriile Odobesti, Panciu si Cotesti;



In zona Soveja-Tulnici-Lepsa se poate ajunge pe calea ferata pana in Focsani (sau Odobesti) de unde se pot lua mijloace auto pana in statiune sau pe sosea, prin Focsani trecand tronsonul rutier E85 (Bucuresti-Buzau-Focsani-Bacau- Suceava). Din Focsani se intra drumul national DN2D pana in zona localitatilor Tulnici si Lepsa.







In perioada de dinainte de 1989, Soveja era una dintre staţiunile balneo-climaterice foarte căutate, clima plăcută, traseele montane din imediata vecinătate şi condiţiile de cazare destul de bune atrăgând, anual, aici un număr mare de turişti. Din păcate însă, pe parcursul deceniului trecut, staţiunea a decăzut treptat, astfel că, în momentul de faţă, nu mai reprezintă decât o umbră a Sovejei de odinioară. Printre cauze se numără degradarea drumurilor de acces, lipsa unei modalităţi alternative de transport şi degradarea bazei materiale, în absenţa investiţiilor.

Autoritatea Naţională pentru Turism şi Ministerul Transporturilor, în colaborare cu primăria Soveja şi cu Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare pentru Turism, încearcă să scoată staţiunea din starea actuală şi să o readucă în circuitul turistic românesc. Ministerul Transporturilor va contribui prin refacerea şoselei Panciu-Soveja, condiţie sine qua non a revitalizării staţiunii, fără de care orice alt demers devine sortit din start eşecului. Primăria Soveja, sprijinită şi de ANT, va demara un program de redimensionare a reţelei de utilităţi din zonă, cu scopul de a crea condiţiile necesare pentru realizarea unor investiţii noi în zonă. ÃŽn fine, Autoritatea Naţională pentru Turism, cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetare–Dezvoltare pentru Turism, va pune în practică un program de atragere a investitorilor în Soveja, pe baza creării a  trei noi zone de interes, unde vor fi amplasate complexe turistice. ÃŽn plus, va avea loc şi renovarea celor două hoteluri deţinute de Sind România în staţiune, Zboina şi Mioriţa. Decăzute în ultimii ani până la nivelul de o stea, acestea ar urma să ajungă la trei şi, respectiv, două stele, contribuind astfel la atragerea, în primă fază, a turiştilor interesaţi de un minim nivel de confort.
Conform declaraţiei preşedintelui ANT, Marius Crivţonencu, se speră ca “prin aceste măsuri, Soveja să revină, treptat, în atenţia publicului românesc, contribuind astfel şi la  generarea de venituri semnificative pentru întreaga zonăâ€Â?.

   1.

      Starea jalnica a statiunii Soveja
      de Un turist iubitor al Sovejei(28-10-2005 22:47)

      Statiunea Soveja a ajuns sa arate asa cum arata acum datorita:
      - prostului management executat de "directorii" care s-au perindat dupa 1989 ( actualul a fost mai preocupat de vila proprie de la Racoasa decat sa faca cunoscuta statiunea, sau sa fi umblat dupa contractari si sa prezinte oferte );
      - "primarii" care s-au perindat la conducerea comunei nu au colaborat cu "directorii" in binele statiunii si al comunei;
      - satrea sub orice critica a cailor de acces ( cum arata Lepsa pana in 1989 - comparativ cu Soveja , si cum arata acum datorita si stari drumurilor pe aceasta ruta );
      - dezinteresului forurilor conducatoare ce tuteleaza aceasta stare de fapt.

(ZIARUL GANDUL)









Ultimul hotel al Statiunii Soveja a fost inchis pina la primavara din cauza datoriilor si a lipsei turistilor. Principala cauza a declinului statiunii este starea jalnica a soselei Panciu- Soveja. Autoritatea Nationala pentru Turism a anuntat un plan de revigorare a Sovejei, dar pina atunci singura statiune din judet iese din circuitul turistic.

"Ocoliti drumul Panciu-Soveja - "autostrada Marian Oprisan"! Andrenalina 100%! 244.356.543 de gropi GARANTAT! Cine depaseste 15 km/h premiu 200$!". Acesta este indemnul adresat de un sofer, pe un forum de pe Internet, celor interesati sa ajunga in statiunea din muntii Vrancei. Denumita ltadata "perla Vrancei", statiunea balneo-climaterica Soveja a intrat de ceva timp in moarte clinica. In urma cu citeva zile, ultimul hotel functional - Zboina - a fost inchis, la fel ca si baza de tratament, care ramasese fara doctor. Inchiderea pe timpul iernii este o premiera pentru statiunea care, din 1990, a cunoscut un declin continuu. Principalul motiv care a condus la aceasta situatie rusinoasa pentru administratia judeteana este starea jalnica a DN 2L, drum care face legatura intre Tisita si Soveja, pe o distanta de circa 60 km. Dupa ce decizia de inchidere a hotelului a fost luata, angajatii au golit coloana de incalzire, au debransat hotelul de la sursa de curect electric si au trecut in somaj.

Turistii care vor cauta cazare in statiunea Soveja vor gasi lacate pe usi in aceasta iarna. Hotelul Zboina era cautat in special de sarbatori, dar si in cursul anului de pensionari care veneau aici pentru izvoarele de ape minerale recomandate pentru tratarea unor afectiuni ginecologice si ale aparatului locomotor precum si in ameliorarea starilor de surmenaj. Conform clasificarilor hoteliere, Zboina este cotat cu o stea, fata de trei pe vremea comunismului, si dispune de 290 locuri de cazare in cele 145 de camere. Printre serviciile incluse in oferta se numara cele de restaurant, bar, baza de tratament, farmacie, camera cu baie si dus, televizor, seif, parcare, bowling, vinatoare. O parte dintre acestea nu mai sint functionale de ani buni. Oficialii de la SIND Romania, societate care administreaza hotelul Zboina si baza de tratament, sustin ca hotelul va fi redeschis in primavara pentru a se evita cheltuielile de incalzire. "Hotelul este inchis pina in luna februarie cind vom avea urmatoarea serie de bilete de odihna si tratament prin intermediul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Cei care vin cu acest gen de bilete reprezinta baza turistilor. In perioada in care va fi inchis, hotelul va beneficia de citeva lucrari de renovare", a declarat Madalina Mustata, manager al SIND Romania. Oficialii SIND Romania spun ca Zboina a mers pe pierderi, insa considera ca ar fi putut obtine profit in cazul in care drumul de acces ar fi fost reabilitat.

"Turistii ne ocolesc"

Primarul Sovejei, Costel Plesa, este mai transant si spune ca inchiderea hotelului este consecinta directa a starii dezastruoase a drumului care face legatura cu statiunea. "Nu mai vine nimeni sa-si rupa masina pina aici, chiar daca sint multe persoane care au facut acest lucru in fiecare an. Din ceea ce stiu, exista datorii foarte mari la Electrica si, mergind pe pierdere, au considerat ca pe perioada de iarna nu se pot acoperi cheltuielile de incazire. Dispozitia a venit de la Bucuresti. Turistii ne ocolesc in ultimii ani. Sper ca dupa ce vom reface drumul, Soveja sa prospere din nou, si avem promisiuni ferme in acest sens. Sper sa fie primul si ultimul an cind Soveja este statiune sezoniera", a declarat primarul Costel Plesa. Nici celalalt hotel al statiunii nu este functional. Hotelul Miorita dispune de o capacitate de cazare cu 50 camere si 100 locuri, dar este inchis de ani buni. Conform edilului sovejan, "Miorita" se afla in prezent in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor si pentru iarna acestui an se duc tratative pentru organizarea Revelionului. In lipsa oricarei posibilitati de cazare hoteliera, cei interesati de petrecerea sarbatorilor la Soveja pot apela la localnici. Acestia isi pun la dispozitie gospodariile pentru sume sub cele practicate de pensiunile din Lepsa.

Sperante

"Vin la Soveja de ani de zile, pentru ca aerul tare imi face bine la depresie. Acum statiunea nu mai are medic, iar la baza de tratament nimeni nu mai incalzeste parafina pentru doi turisti. Pacat de zona aceasta frumoasa ca nu este pusa in valoare. Inainte veneau salariati, mineri, dar acum nu mai vin aici pentru ca este greu de ajuns. Ti-e si frica sa stai singur intr-o namila de hotel", ne-a declarat in vara Dorin Paraschiv din judetul Neamt, venit inpreuna cu sotia pentru un sejur de 18 zile. In afara de ei, in
statiune mai eru cinci turisti. In luna august, Autoritatea Nationala pentru Turism si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, în colaborare cu Primaria Soveja si cu Institutul National de Cercetare–Dezvoltare pentru Turism, au anuntat un proiect ambitios de readucere in circuitul turistic al zonei. Primarul Costel Plesa sustine ca are "promisiuni ferme" ca va fi finantata refacerea soselei Panciu-Soveja, conditie esentiala pentru revigorarea statiunii. Totodata, cu ajutorul acestui program se va
incerca atragerea investitorilor, dar si renovarea si redimensionarea hotelurilor Miorita si Zboina, care sa ofere turistilor cu venituri medii conditii de doua si trei stele.

Ce a fost si ce-a ajuns Soveja

Înainte de 1989, Soveja era una dintre statiunile montane foarte cautate, aerul curat, traseele montane si conditiile decente de cazare atragind anual mii de turisti. Dupa revolutie, statiunea a decazut si nu mai reprezinta decit o umbra a Sovejei de odinioara. Soveja a ajuns renumita pentru aerul puternic ozonat, fiind înconjurata din toate partile de paduri bogate de brad si fag. Cu tot potentialul turistic de care dispune, statiunea din muntii Vrancei nu a facut cu ochiul nici unui investitor serios. Medicii recomanda cura la Soveja pentru tratarea nevrozei astenice, a silicozei sau a starilor de debilitate, pentru surmenaj fizic si intelectual. Datorita apelor sale minerale, statiunea este indicata si in afectiuni ale aparatului locomotor sau ginecologic. Pe linga cadrul natural, Soveja era cautata si pentru bucataria traditionala, dar si pentru partidele de vinatoare, in special pentru vinat mare, cum ar fi mistret, urs sau cerb, trofee care i-au adus aici si pe Nicolae Ceausescu, Gheorghe Mauer sau regele Carol. Anul acesta, gradul de ocupare al statiunii a fost de doar 15 %.



INAINTE:


ACUM:



Dureros. Am fost acolo pe vremea lui Ceausescu. Inca o victima a stupiditatii.

Modificat de naid (acum 18 ani)


pus acum 18 ani
   
Seth
Membru Gold

Din: Karnak
Inregistrat: acum 18 ani
Excelent!! Din pacate, nu se poate spune la fel despre mirificele plaiuri romanesti... Sau FOSTELE plaiuri?


_______________________________________
"Si daca ma-nrolati in razboi, o sa ma declar inapt,
Caci nu vreau sa fiu erou, intr-o tara de C.A.C.A.T!!"


pus acum 18 ani
   
dede1808
Membru Puf

Inregistrat: acum 18 ani

Daca copiati fotografii si informatii de pe net ar fi fair play sa si spuneti de unde le-ati luat....nu?

Nu tot ce se gaseste pe net este free...mai exista si drepturi de autor.

Nu cred ca v-a dat permisiunea sa folositi fotografiile de acolo pentru ca altfel as fi stiut si eu.


pus acum 18 ani
   
forget
Membru Gold

Din: zona
Inregistrat: acum 18 ani

dede1808 a scris:


Daca copiati fotografii si informatii de pe net ar fi fair play sa si spuneti de unde le-ati luat....nu?

Nu tot ce se gaseste pe net este free...mai exista si drepturi de autor.

Nu cred ca v-a dat permisiunea sa folositi fotografiile de acolo pentru ca altfel as fi stiut si eu.


Tu ai dreptate cumva dar am impresia ca ti-ai dat seama de drepturile de autor abia cand cand ti-ai vazut pozele aici. DAR, ti-ai pus vreodata intrebarea cam cat ar costa softul ilegal de pe calculatorul care te ajuta sa citesti aceste randuri?


_______________________________________
I want to know God's thoughts...the rest are details -  Albert Einstein

pus acum 18 ani
   
maleficus
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani

dede1808 a scris:


Daca copiati fotografii si informatii de pe net ar fi fair play sa si spuneti de unde le-ati luat....nu?

Nu tot ce se gaseste pe net este free...mai exista si drepturi de autor.

Nu cred ca v-a dat permisiunea sa folositi fotografiile de acolo pentru ca altfel as fi stiut si eu.


ai ceva de comentat???drepturi de autor???
termina cu prostiile astea pe romania inedit


_______________________________________
Baterii, incarcatoare, tastaturi si display-uri pentru orice laptop

pus acum 18 ani
   
naid
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani

dede1808 a scris:


Daca copiati fotografii si informatii de pe net ar fi fair play sa si spuneti de unde le-ati luat....nu?

Nu tot ce se gaseste pe net este free...mai exista si drepturi de autor.

Nu cred ca v-a dat permisiunea sa folositi fotografiile de acolo pentru ca altfel as fi stiut si eu.



OK, imi cer scuze pentru omisiunea, de altfel, deloc rau intentionata. Fotografiile si informatiile initiale au fost preluate de pe site-ul mai sus amintit. Drepturi de autor sau nu, ar fi fost frumos din partea mea sa scriu de unde am luat imaginile si datele acelea, pentru ca, in cazul citatelor de mai jos, asa am procedat. Mea maxima culpa!


pus acum 18 ani
   
kelu84
Membru Puf

Inregistrat: acum 17 ani
am fost week-end-ul acesta la soveja.am avut niste probleme derezolvat in zona si am auzit ca ar fi reparat drumul spre soveja.nu am crezut initial,dar am vrut sa ma conving singur.si intr-adevar,drumul este ceva de necrezut.deci pur si simplu nu mi-a venit sa cred cand am vazut asfalt abia turnat.imi aduceam aminte de asta -vara cand de la panciu la soveja mergeam cu 20km/h,acum goneam cu 120 fara probleme.este o bucurie extraordinara mai ales ca am bunici in soveja si am fost martor la degradarea zonei an de an din cauza drumului.daca pana acum nu puteam sa fac un baieram,un revelion acolo pentru ca nu venea nimeni din cauza drumului,acum dupa ce am vazut drumul,deja s-a stabilit totul pentru revelion.am fost placut impresionat sa vad turisti chiar si acum chiar daca nu este sezon.din ce am aflat din sat,am inteles ca deja se construieste un nou hotel intr-o poiana botezata"Punga",aproape de statiune,si culmea,in inima satului se va deschide o pizzerie si o discoteca mai selecta decat ce era pe acolo.din ce am citit pe aici sunt multi iubitori ai zonei,aa ca va recomand cu placere statiunea soveja pentru revelion si nu numai,daca pana acum faceam 2 ore pana la panciu,acum am facut o ora focsani-soveja.dar,feriti-va sa treceti muntele spre cascada la Lepsa,pentru ca este dezastru ce e acolo.inundatiile au rupt trei poduri si s-a facut drum prin apa in Lepsa.am reusit fara prea mult efort sa imi smulg un scut de sub masina.in rest ruta bucuresti-buzau-rm sarat-focsani-panciu-soveja,este extraordinara. si ce m-a mirat cel mai mult este faptul ca ultima oara in `99 cand s-a turnat ultima oara asfalt,s-a pus de mantuiala,insa acum s-a facut o lucrare la parametri"europeni"ca sa zic asa.in rest,,,va doresc celor care vreti sa vizitati soveja in iarna aceasta.drum bun si grija la radare

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la