Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
polly__ din Brasov
Femeie
24 ani
Brasov
cauta Barbat
24 - 47 ani
Forum Romania Inedit / Calatorii - Travel & Geographic / Castelul Bannffy de la Bontida Moderat de Nero, roin
Autor
Mesaj Pagini: 1
alemao
VETERAN

Inregistrat: acum 18 ani
Castelul Banffy, din localitatea clujeana Bontida, construit si extins intre secolele XIV-XIX, este reprezentativ pentru arhitectura renascentista si baroca a Transilvaniei. Edificiul a apartinut familiei nobiliare de origine maghiara Banffy, insa trupele germane au evacuat proprietarii in 1944, pentru a folosi luxosul castel drept spital militar.

La retragere, nazistii au vandalizat interiorul castelului. Comunistii, la randul lor, au utilizat ansamblul arhitectonic din Bontida pe post de depozit.

Dupa Revolutie, statul roman nu a gasit fondurile necesare pentru restaurarea castelului. Abia in anul 1999 s-a inceput un program de reabilitare a edificiului, in urma unui acord dintre Ministerul Culturii din Romania si Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria.

Continuarea lucrarilor a fost impiedicata de aparitia unui proces de retrocedare, initiat de urmasii lui Banffy. Procesul inca nu s-a incheiat, iar avocatul familiei Banffy este senatorul UDMR Eckstein-Kovacs Peter.

Castelul Banffy din Bontida, un edificiu istoric reprezentativ pentru arhitectura renascentista si baroca a Transilvaniei, a incaput pe mainile printului Charles, mostenitorul Regatului Unit al Marii Britanii. Prin fundatia Transylvania Trust, vlastarul regal finanteaza din 2001 restaurarea complexului arhitectonic.

Primaria Bontida a concesionat castelul si mai multe hectare de teren fundatiei amintite pe o perioada de 49 de ani.


Cam asta e pe scurt povestea. Mai multe amanunte gasiti foarte usor la o simpla cautare pe Google. E un taraboi destul de mare. In fine, iata si cateva poze facute luna trecuta:



pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la