Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angel_jo
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 72 ani
Forum Romania Inedit / Filme Documentare / Ultimul Dictator al Europei 2012 Moderat de 80Inanna, Silva, bronson
Autor
Mesaj Pagini: 1
franckcosta
Membru Senior

Inregistrat: acum 13 ani



Data Realizarii: 1 Martie, 2012
Ţara: Marea Britanie
Gen: Documentar
Durata: 00:55:00 min
Traducere: engleză
Subtitrare romana: NU
Regizat de: Mathew Charles & Juan Luis Passarelli

Pe 1 martie a avut loc, la Londra, lansarea documentarului „Ultimul dictator al Europei", ce îl are în prim-plan pe liderul Republicii Belarus, Alyaksandr Lukashenko.

Filmul are la bază viaţa lui Lukashenko, „ultimul om cu o mână de fier" al Europei. Societatea pe care regizorii de film o construiesc nu este diferită faţă de cea de reală din Belarus, acolo unde adunările publice sunt interzise, media este cenzurată, convorbirile telefonice sunt monitorizate iar exprimarea opiniei poate avea drept consecinţe închisoarea.

Regizorii, Mathew Charles si Juan Passarelli, au surprins în film represiunea guvernului Belarus asupra protestatarilor şi opoziţiei politice din timpul alegerilor prezidenţiale din 2010, care au fost catalogate drept frauduloase.

Zara Coombes, managerul campaniei Free Belarus Now, a declarat pentru RFE/RL că filmul urmăreşte povestea a două femei care au fost afectate direct de „pumnul de fier al lui Lukashenko". "Este povestea călătoriei a două femei extraordinare. Eva Nyaklyau, fiica unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2010 şi Irina Bogdanova, fondatoarea organizaţiei non-guvernamentale Free Belarus Now şi sora lui Andrei Sannikau, un alt canidat la alegerile prezidenţiale, care fost încarcerat de curând în Belarus", declară Zara Coombes.

Filmul descrie călătoria personală a celor două femei, axându-se pe transformarea acestora din femei normale în personalităţi puternice ale mişcării pentru eliberarea Belarusului.

Actriţa britanică Joanna Lumley este povestitoarea acestui film. Aceasta este o veche activistă pentru drepturile omului, fiind cunoscută pentru lobby-ul întreprins cu succes pe lângă guvernul britanic pentru a permite soldaţilor nepalezi Gurkha, care au luptat pentru Marea Britanie în cel de-al Doilea Război Mondial, să li se acorde dreptul de a se stabil în Marea Britanie.

Actriţa a declarat că a aflat prima dată despre regimul autoritar din Belarus atunci când a fost invitată la o acţiune de protest faţă de tratamentul Sannikau-lui.

După acest eveniment, Lumley declară că s-a simţit obligată să facă tot ce poate pentru a ajuta la mediatizarea deceselor şi a acţiunilor de tortură care se petrec în fiecare minut în Belarus. Coombes a declarat pentru RFE / RL, că filmul "Ultimul dictator al Europei" v-a rula şi pe teritoriul Belarusului, dar „din motive evidente", nu poate fi dezvăluită locaţia acestui eveniment.


Irina este sora candidatului la presedentia Belarusului, Andrei Sannikov.

In opinia sa acest documentar arata atat represiunile care au urmat in alegerile falsificate ale anului 2010 cat si urmarile sale groaznice .Cu o transmitere puternica, premiatele fotografii surprind imaginile Orwelliene ,ilustratii ale fortei brute folosite impotriva oamenilor dezarmati.

Putem observa torturile, crima si rapirile sustinute de guvern, lucruri care definesc Belarusul de astazi.

"Am creat un grup pentru a conduce negocierile cu guvernul , dar trupele au fost chemate la apel".

Iryna Khalip, jurnalista si sotie a candidatului prezidential , Andrei Sannikov spunea prin intermediul telefonului: "Sotul meu a fost batut brutal, suntem in drum spre spital".

Deodata in vocea sa se putea resimti panica : "Se pare ca suntem arestati.Suntem la pamant....ei ma lovesc in fata!" Ea a tipat si atunci convorbirea telefonica s-a intrerupt.

Acest episod nefericit face parte din promisiunea lui Luckashenko de a "suci gatul" tuturor acelora care s-au alaturat opozitiei pe perioada alegerilor.

Iryna Khalip si Andrei Sannikov au fost incarcerati dupa acest arest. Irina Bogdanova, sora lui Andrei a locuit in Anglia timp de 18 ani. In cealalta parte a Europei, ea si-a transformat casa intr-un campus de refugiati pentru toti aceia care au reusit sa scape de violenta represiune a lui Luckashenko din acea noapte.

O represiune care se pare ca a fost premeditata.

Zguduitoarele imagini ale protestului arata rafuiala politistilor care la unison maltratau protestatarii dezorientati."Nu am intampinat nicio rezistenta , oamenii nu erau armati." Este dispretuitor tot ce s-a intamplat."Politia le-a platit-o multimilor , maltratand cu bastoanele lor protestantii fara aparare." Fiintele umane nu se comporta ASA , NICI ANIMALELE "povestea Irina ,tremurandu-i vocea de emotie.

Sute asemenea lui Sannikov, incluzandu-l totodata si pe celalat candidat al presedentiei, Alexander Neklaiev, au fost incarcerati si batuti brutal in acea noapte. Cu toata opozitia in spatele gratiilor responsabilitatea militarilor pentru eliberarea lor a cazut pe umerii membrilor familiilor lor. Asa ca, Irina si Eva , fiica lui Alexander Keklaiev aveau sa contacteze lideri ai lumii in incercarea de a-i elibera pe ce i dragi lor.in timpul militarii lor pentru eliberare,cei dragi erau supusi torturii.

De fapt notorietatea lui Lucashenko a crescut datorita represaliilor asupra opozitiei.

Din perspectiva sfidatoare a Irinei acest documentar duce cu gandul exact la faptul ca Lukashenko A TRANSFORMAT BELARUSUL intr-o inchisoare expunand adevarata extindere a crizei. ,,Oamenii sunt atat de izolati in ceea ce priveste informatia in Belarus , mai ales acum cand 10 milioane isi duc traiul prin inchisori."


Pe masura ce opozitia continua sa se stinga, cat timp vor mai fi nevoiti oamenii din Belarus sa astepte sa fie eliberati?






pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la